fbpx

Prečo ísť cestou Zero Waste?

Možno ste to slovo už počuli. V poslednom čase na nás vyskakuje zo všetkých strán kráčajúc ruka v ruke s problematikou klimatickej krízy. Zmena klímy je skutočná. Vidíme to sami na zime bez snehu, horúcom suchom lete či prívalových dažďoch pôsobiacich záplavy v rôznych kútoch sveta. Zároveň s klimatickými zmenami, ktoré si nevyberajú a vnášajú do nášho života niečo, čo tam predtým nebolo a, o čo vôbec nestojíme, ako oáza uprostred púšte, prichádza ozdravný životný štýl pod názvom Zero Waste.

Zero Waste kuchyňa

Čo je to Zero Waste?

Toto slovné spojenie doslova znamená nula odpadu. Medzinárodná aliancia pre život bez odpadu charakterizovala životný štýl Zero Waste takto:

Nulový odpad predstavuje ochranu všetkých zdrojov prostredníctvom zodpovednej výroby, spotreby, opätovného použitia a zhodnotenia výrobkov, obalov a materiálov bez spaľovania a bez vypúšťania do pôdy, vody alebo ovzdušia, ktoré ohrozujú životné prostredie, alebo zdravie ľudí.

Čo to znamená v praxi?

Odpoveď je jednoduchá. Cieľom bezodpadovej domácnosti by mala byť úplná recyklácia vyprodukovaného odpadu tak, aby sme na skládku posielali len nevyhnutné minimum odpadu alebo, v ideálnom prípade, vôbec žiaden. Dnešný životný štýl a rozbehnutá ekonomika funguje tak, že na produkciu komodít odoberáme obrovské množstvo zdrojov, a keď vyprodukované komodity už nepotrebujeme, jednoducho ich vyhodíme do smetného koša, následne do kontajnera a náš odpad končí na skládke, čiže opäť v zemi, kde sa rozkladá desiatky a stovky rokov.

Cieľom bezodpadového životného štýlu je prechod na obehové hospodárstvo s úplnou elimináciou odpadu, teda na cirkulárnu ekonomiku. Tá je v obnoviteľnosti zdrojov veľmi podobná fungovaniu samotnej planéty. Namiesto vyraďovania zdrojov vytvárame systém, kde je možné všetky zdroje obnoviť a úplne vrátiť späť do systému.

Čo môžem urobiť ja?

Jednotlivec je pre bezodpadový životný štýl úplne kľúčový. Je, preto nevyhnutné, aby každý začal sám od seba. Nielen, že začnete šetriť našu planétu pre ďalšie generácie, začnete tiež šetriť svoju peňaženku. Áno, životný štýl Zero Waste veľmi rýchlo pocítite na stave vášho bankového účtu, a to vo veľmi pozitívnom slova zmysle. Ak ste sa práve rozhodli a neviete, ako začať, ponúkame vám našich 5 tipov ako prejsť na zero waste.

Používajte to, čo máte doma. Cieľom nie je kupovať stále nové a nové veci. Práve naopak, cieľom bezodpadovej domácnosti je pretvárať to, čo už doma máte. Zo starého nové viete pretvoriť čokoľvek: nábytok, oblečenie, nádoby na potraviny dokonca aj vašu záhradu.

Založte si kompost. Váš potravinový odpad vôbec nemusí končiť v koši. Šupky od zeleniny a ovocia, vrecúška od čaju, kávová usadenina, kúsky kartónu, to všetko môže končiť vo vašom záhradnom či bytovom kompostéri. Ak máte záhradu, vyprodukujete si tak perfektný základ pre pestovanie plodín. Ak budete kompostovať v byte, výsledkom vášho kompostovania bude dobrý pocit a možno aj debata so susedmi pri komunálnych kompostéroch.

Nakupujte potraviny bez obalov. Nie je nič jednoduchšie, ako chodiť do obchodu so zaváraninovými pohármi, plátennou taškou alebo si nechať zabaliť tovar zakúpený na váhu do papierového vrecúška. Ak nemáte vo svojom mieste bydliska žiaden bezobalový obchod, nakupujte online alebo si vyberajte potraviny v papierových obaloch. Zeleninu a ovocie nakupujte do plátenných vrecúšok

Kozmetiku si starostlivo vyberajte. Vaša kozmetika môže byť tak isto bezodpadová. Dezodorant, zubná pasta či rúž vôbec nemusia byť zabalené v plastovom obale. Vyberte si múdro a zvoľte napríklad dezodorant v papierovom tubuse. Apropo, počuli ste už o zubnej paste v skle? Ak nie, je na čase to napraviť. Naše zubné pasty nielen bielia zuby a majú extra sviežu chuť, ale sklenený obal, v ktorom sú zabalené môžete perfektne zrecyklovať na uskladnenie čohokoľvek. Gombíkov, kancelárskych spiniek, cukru, chia semienok a podobne.

Vyrábajte si veci doma. Chápeme, že chodíte na osem hodín do práce. Je však len a len na vás, ako budete tráviť čas, ktorý vám po príchode z práce domov a cez víkendy, zostane. Môžete piecť svoj vlastný chlieb, dokonca si mlieť múku či kávu nakúpenú vo veľkých papierových vreciach. Môžete si vyrobiť svoj vlastný biely jogurt, gél na pranie, pleťový krém, záhradné sedenie z paliet, ušiť si látkové vrecúška na nákupy, tašku, šaty či uštrikovať čiapku.

Páči sa vám, čo ste sa práve dozvedeli? Tak, teda vitajte vo svete Zero Waste, vo svete bez odpadu. Tešíme, že ste sa na svojej ceste u nás zastavili. Pohodlne sa usaďte, naša spoločná cesta práve začína.

Viac tipov a informácií zdieľame na našom Facebooku a na Instagrame. Staňte sa našim fanúšikom. Tak vám už nič neunikne.