fbpx

RECENZIA: Vyskúšala som Bio:Végane SKINFOOD AHA Acid – Bio Papája pleťový krém

V prvom rade chcem povedať, že toto je moja subjektívna skúsenosť, ale pri našich dámskych večierkoch z neho boli nadšené aj všetky kamošky a už ho majú doma 🙂

Nebola to moja prvá skúsenosť s AHA kyselinami, už nejaký ten čas som používala toner s AHA, BHA a PHA, AHA/BHA píling a taktiež sérum s BHA kyselinou. Keďže asi každá žena už o týchto kyselinách začula aj vrabce čvirikať, alebo prinajmenšom v DMke pohľadom zavadila o túto skratku blúdiac v uličkách s dermokozmetikou, snáď nie je veľmi potrebné vysvetľovať čo to tie kyseliny vlastne sú.

Ja nie som žiadny odborník na zložky, ale ak by sa Vám predsa len nechcelo gúgliť, nasleduje malé chemo-dermo okienko :))

AHA kyseliny sa používajú na exfoliáciu. Odstraňujú odumreté kožné bunky, prebytočný maz, prispievajú k rýchlejšej obnove buniek, čo znamená že pomáhajú zmenšiť vyrážky, vyhladiť jemné linky a vrásky a poskytujú celkový rozjasňujúci efekt.

Zhrnula som Vám aj všetky AHA kyseliny nachádzajúce sa v tomto kréme, predsa len, ingrediencie na obaloch produktov všade uvádzajú iba pre orlice nakupujúce pleťovky. Tým nechcem nikoho uraziť, ale ja mám po 40tke tiež už dosť biedny zrak  🙂

Takže na veľmi vysokej pozícii sa nachádza Kyselina mliečna. Kto by nevedel, čo je to tá vysoká pozícia – znamená to, ľudovo povedané, že jej tam je hodne. Lactic acid je jednou z najúčinnejších, má okrem exfoliačných aj hydratačné účinky a je vhodná pre všetky typy pleti, najmä pre suchú, zrelú a citlivú pokožku.

Niekde v strede zoznamu potom nájdete tieto štyri kamošky, jednu pekne vedľa druhej: 

Kyselina citrónová – Citric acid  pokožku čistí, zpevňuje a bojuje proti pigmentovým škvrnám – má zosvetľujúce schopnosti. Je antibakteriálna a antimykotická. 

Kyselina vínna  – Tartaric acid vyhladzuje povrch pokožky, rozjasňuje a vyrovnáva  tón pleti. Má antibakteriále, adstringentné, protizápalové vlastnosti a znižuje viditeľnosť mazových žliaz. Je vhodná pre mastnú a aknóznu pleť. 

Kyselina glukónová – Gluconic acid má antiseptické vlastnosti. Nie je známe, že by kyselina glukónová vyvolávala alergie či iné problémy.

Kyselina askorbová –  Ascorbic acid je prírodný vitamín C. Je to silný antioxidant, chráni pokožku pred voľnými radikálmi a bojuje proti príznakom starnutia pleti tým, že ju zjemňuje, regeneruje, obnovuje jej pružnosť a zjednocuje tón pleti. Má protizápalové účinky, preto je vhodná pri problémoch s akné.

Krém zároveň obsahuje sodnú soľ kyseliny hyalurónovej, s ktorou sa AHA kyseliny ”ľúbia”.

Taktiež na vysokej pozícii nájdeme Skvalán, ktorý udržiava pokožku hydratovanú, pretože zabraňuje strate vody, posiluje kožnú bariéru, reguluje produkciu kožného mazu,  má upokojujúce, antibakteriálne a anti-agingové účinky a je nekomedónny.”

Krém obsahuje aj niekoľko druhov olejov, ktoré prinášajú množstvo benefitov pre pokožku, ale o tých niekedy inokedy, už beztak je z toho slohová práca študenta základnej školy ašpirujúceho na štúdium chémie 🙂 Kto by bol ale zvedavý skôr a vie čo – to po anglicky, môže checknúť instagramovú a facebookovú stránku familiaorganicaLU (Luxembursko), kde v niekoľkých príspevkoch rozoberám rôzne oleje a ich benefity pre Vašu krásu 🙂

A konečne sa môžeme presunúť k osobným skúsenostiam, tie budú určite prínosnejšie. Keďže môj vek sa už zaokrúhľuje hore na 50 :), moja pleť sa tvári že je suchá, ale ja mám skôr pocit že je normálna a zmiešaná v T zóne a neustále dehydrovaná. Keďže do 40tky som bojovala skôr s akné, mám celkom viditeľne rozšírené póry a bojujem s hyperpigmentáciami, zaradila som do svojej starostlivosti o pleť aj AHA/BHA/PHA kyseliny. Ako som spomínala už na začiatku, nejaký ten rok – dva ich už používam. Preto ma dosť prekvapilo, aký výrazný efekt mal tento krém už pri prvom použití a ako moja pokožka naňho reagovala.

Teraz budem zas mudrovať 🙂 Ako už všetci vieme, ale možno aj nevieme, kyseliny treba začať zaradzovať do svojej rutiny postupne, ako to je napr. pri retinole – s ktorým sa, mimochodom, ale že vôbec nemajú radi, a nemali by sme to s kyselinami tiež vôbec preháňať. To znamená, že nám ich stačí použiť 2 – 3 krát do týždňa, inak si môžeme viac uškodiť, ako pomôcť. 

Výrobca uvádza, že krém je vhodný na každodenné ranné a večerné použitie, samozrejme nesmiete zabúdať na SPF (nielen) pri jeho používaní. Ja som sa rozhodla že ho budem používať len večer, nechcela som riskovať kvôli hyperpigmentáciám, veď svoju pleť celkom dobre poznám.. Na záver večernej rutiny, pred ktorou som si spravila píling a výživnú masku, teda prišiel na rad krémik. V popise sa uvádza, že krém môže po nanesení chvíľu ”štipkať”. U mňa to tak bolo, ale iba pri prvom použití. Ráno keď som vstala a pozrela do zrkadla, bola som nadšená! Nie, neurobilo mi to cez noc žiadnu plastiku tváre :)) ale moja pleť bola naozaj rozžiarená, vyzerala zdravo a sviežo, póry boli stiahnuté, čelo vyhladené, pokožka pekne napnutá a zjednotená. Teda všetko to, čo by sa od zložiek obsiahnutých v kréme dalo očakávať.  Jasné, že stratenú mladosť Vám žiadny krém nevráti, ale pocit zdravo vyzerajúcej pokožky za tých pár eur stojí. Keďže v ten večer sme si so susedkou robili beauty posedenie aj s drinkom v ruke, absolvovala so mnou tú istú procedúru. Jej pleť je zmiešaná až mastnejšia, a keď som sa jej o pár dní pýtala ako reagovala po novom kréme, vravela že pocit zdravej a jemnej pokožky si užívala až 3 dni. 

Druhý krát som ho použila až obdeň, mala som pocit, že je na mňa dosť silný. Čo som popravde neočakávala, keďže AHA kyseliny používam už dosť dlho. Cítila som, že by som mala ešte aspoň jeden deň počkať, lebo pleť bola trochu senzitívna po jeho prvom použití, ale nevedela som sa dočkať toho príjemného efektu druhý deň ráno. Ten ma aj čakal, ale pod kútikmi úst ma trochu podráždil, takže s treťou aplikáciou som čakala asi štyri dni. Po treťom použití to už bolo fajn a po štvrtom si moja pleť naňho pekne zvykla. Nepoužívam ho však každý večer, keďže ho striedam s retinolom, ktorý aplikujem 2 – 3 krát do týždňa.

Myslím, že sa ho nemusia báť ani dievčence s citlivou pleťou, vyskúšala som ho aj na jednej citlivke a tá si ho tiež zadovážila a je spokojná.

Pomer cena a výkon tohto krému vyhlasujem za Top, momentálne je to jedna z najobľúbenejších vecí v mojej pleťovke. Myslím, že ho treba zaradiť pekne postupne, aby sa nevyskytli nejaké iritácie a potom si už len užívať jeho benefity, ešte k tomu aj v bio kvalite, čo je určite plus. Jediné, čo by sa mu dalo troooošilinku vytknúť, je jeho parfumácia, aj keď podľa zloženia jej tam veľa nie je. Pravdepodobne za to môžu niektoré kyseliny, ktoré sú v zložení rozhodne nabombované. Vôňa je príjemne citrusová, ale po chvíli niekoho môže trošku obťažovať, napr. mne vôbec nevadí a to naozaj nemám rada parfumované produkty. 

Táto AHA rada – toner, sérum a krém, je určená aj pre mladšie ročníky, hlavne pri problémoch s akné, ale ako ste si už prečítali, robí skvelú službu aj starším ročníkom, mimochodom, nepodarilo sa mi zohnať žiadneho pubiša s akné na ktorom by sa mi ho podarilo otestovať. Určite vyskúšam aj sérum, po skúsenosti s krémom dúfam a verím, že bude takisto skvelé, aj keď musím porozmýšľať, ako ho zaradiť do rutiny. Lebo ak to bude tiež taká sila ako krém, tak do rána snáď budem vyzerať ako batoľa 🙂 ale nie, len sa bojím tej sily v tom kombe. Keďže som raz mala možnosť vyskúšať aj spomínaný toner, ktorý je tiež riadna pecka, mám veľký rešpekt a hlavne chcem čerpať benefity a nie riešiť dermatologické problémy. 

Na záver len poviem, že tento krém je momentálne jednou z najobľúbenejších vecí v starostlivosti o moju pleť a jeho benefity sú naozaj viditeľné. Každá pleť je však iná, takže ak ste ho už mali možnosť vyskúšať, dajte vedieť stránke Familia Organica Vaše skúsenosti na instagrame, alebo facebooku, možno tým pomôžete aj iným ženám, ktoré s kyselinami nemajú skúsenosti, alebo už nad nimi rozmýšľali, ale nevedia ako na to. Veď o to tu vlastne šlo.