fbpx

Ekologické plienkovanie s jednorázovými plienkami

Jednorazové plienky sú najlepší priateľ mamy, no jeden z najhorších nepriateľov Zeme. Američania vyhodia 49 miliónov plienok denne. To predstavuje dve percentá všetkých odpadkov, ktoré vznikli v USA. V Európe to však nebude inak. Vo Veľkej Británii plánujú drasticky obmedziť vlhčené utierky, pretože menia tvar koryta rieky Temža.

“Plienky sú jedným z najväčších prispievateľov na skládkach odpadu,” vysvetľuje Sara Snowová, odborník na životné prostredie. “A my naozaj nevieme, ako dlho je potrebné, aby sa rozložili.”

Okrem toho, plienky na jedno použitie obsahujú zložky, ktoré by mohli poškodiť zvieratá, ľudí a životné prostredie vrátane polyetylénu, ropy, želatinizujúceho materiálu, parfumu a polypropylénu, ako aj neobnoviteľných prísad na báze ropy. Výroba jednorazovej plienky uvoľňuje škodlivý dioxín do životného prostredia. Dioxín je toxín, ktorý bol spojený s rakovinou a zistilo sa, že predstavuje hrozbu pre vývoj plodov.

Sú jednorazové plienky teda dobré či zlé pre bábätká?

Spolu s dopadom na životné prostredie sa jednorazové plienky považujú za nebezpečenstvo pre zdravie dieťaťa. Mnohé značky obsahujú chlór. Chlór je chemikália, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky a vyrážky. Výskum tiež ukazuje, že ak je človek dlhodobo vystavený účinkom chlóru, môže to viesť k rakovine. Jednorazové plienky tiež obsahujú latex, parfumy a farbivá, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.

Štúdia od univerzity v Kieli naznačila, že znížená priedušnosť jednorázových látok môže v plienke spôsobiť zvýšenú teplotu, ktorá je pre chlapcov nezdravá. A mnohí odborníci sa domnievajú, že suchý komfort z jednorazových plienok spôsobuje, že dieťa sa ťažšie odvyká od plienok. A nezabudnime na cenu: Jednorazové plienky stoja v priemere 2.000 eur na dieťa počas dvojročného obdobia. Zatiaľ čo textilné plienky sú lacnejšie a ekologickejšie, jednoducho nie sú životaschopnou voľbou pre každého. Dá to viac práce. Našťastie existujú na trhu zelené výrobky, ktoré sú zdravšie pre životné prostredie a vaše dieťa.

Ekologické, biologicky odbúrateľné jednorazové plienky

Seventh Generation plienky: Sú vyrobené z drevnej buničiny bez chlóru a netoxického absorpčného gélu, sú tiež bez latexu a parfumov, rovnako sú hypoalergénne.

Vlhčené utierky

Seventh Generation vlhčené utierky: Nájdenie správnej plienky je dôležité, ale budete tiež chcieť vybrať vlhčené utierky, ktoré neobsahujú škodlivé látky.

Seventh Generation je legendárna americká značka netoxickej drogérie. Jedna z najstarších a najväčších značiek netoxickej drogérie a biodrogérie na svete.